Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, acceptati modul in care utilizam cookie-urile. Mai multe detalii      ×
 
Apeluri umanitare

De ce este importanta completarea Formularului 230

Stimaţi colegi, membri de sindicat

Răspundem unor întrebări adresate BExC, în legătură cu activitatea Fundaţiei “Sfântul Nicolae, ocrotitorul poliţiştilor”:

1. Completarea Formularului 230 este importantă întrucât, din impozitul global plătit de fiecare dintre noi, o cotă parte, respectiv 2%, poate fi direcţionată spre fundaţii etc. Astfel, la sfârşitul fiecărui an, administraţiile financiare constată că un angajat a dispus cedarea a 2% din impozitul global pe care l-a plătit, prin acest formular, către Fundaţia SNPPC.

În ultimii doi ani s-a constatat că s-au colectat, astfel, sume importante, cu ajutorul cărora am reuşit să menţinem nivelul ajutoarelor la un nivel satisfăcător, dar extrem de important pentru colegii aflaţi în situaţii dificile. Pe fondul diminuărilor salariale s-a constatat că este din ce în ce mai dificil să se colecteze, la nivelul structurilor MAI, sume pentru într-ajutorarea colegilor, prin acele apeluri umanitare lansate de la nivelul ministerului sau aparatelor centrale.

Reamintim că, în 2009, 5% din cotizaţia SNPPC era direcţionată către Fundaţie, iar în 2010 cota s-a mărit la 15%, întrucât nu se putea constitui un buget sustenabil pentru acordarea acestor ajutoare. S-a reuşit, astfel, ca în aceşti ani să se acorde ajutoare în cuantumul pe care îl prezentăm mai jos:

2009 – prin 2% - s-au colectat 443.105,90 ron.

2009 – ajutoare acordate 926.092,00 ron (aproximativ 10 miliarde lei)

2010 – prin 2% - s-au colectat 384.198,64 ron (urmare şi a diminuărilor salariale)

2010 – ajutoare acordate 1.169.250,00 ron (aproximativ 12 miliarde lei)

Până la sfârşitul lunii aprilie vom avea o situaţie cu anul 2011: ajutoare acordate şi cotă buget constituit din 2%.

2. În urma unei hotărâri a Consiliului Naţional din luna septembrie 2011, începând cu 01.01.2012, întrucât contribuie la majorarea bugetului Fundaţiei, membrii de sindicat care completează Formularul 230, vor beneficia de o suplimentare a cotelor de ajutor cu 50 ron.

3. Întrucât unii colegi întreabă de ce există prevederea că membrii de sindicat care beneficiază de ajutoare sunt obligaţi să rămână în SNPPC, vă informăm că am constatat cazuri în care unii colegi s-au înscris în sindicat, după câteva luni au solicitat diverse ajutoare, iar după încasarea acestora au depus cerere de retragere din sindicat.

Două exemple:

Bucureşti: un coleg a plătit 4 luni cotizaţie, în medie 14 lei/lunar, deci 56 lei, apoi a suferit o intervenţie chirurgicală, pentru care a solicitat ajutor Fundaţiei; S-a decis acordarea, prin intermediul Fundaţiei, a unei sume de 1000 lei; După 2 luni de la încasare a depus cerere de retragere din SNPPC.

Neamţ: un coleg s-a înscris de două luni în SNPPC; a solicitat ajutor pentru boală; s-a analizat şi i s-a acordat un ajutor de 2.000 ron; a cerut luna următoare să se retragă din sindicat.

Constatând diverse cazuri de acest gen, Consiliul Director a analizat şi hotărât ca, în asemenea cazuri, persoana să restituie sumele plătite drept ajutor, întrucât aşa este MORAL.

Acesta este motivul pentru care este inserată prevederea din finalul formularului, care constituie, totodată, şi titlu executoriu!

Reamintim că rolul nostru este de a gestiona eficient şi corect fondurile Fundaţiei, care sunt constituite din banii membrilor noştri de sindicat, şi nu dorim să fim puşi în situaţia de a intra în incapacitate de a acorda ajutoare. Nimeni nu este forţat, deci, să rămână în SNPPC, dacă nu doreşte, dar nici nu este normal să beneficieze de solidaritatea colegilor şi apoi să traga ŢEAPĂ!!!

Consiliul Director este obligat să respecte Normele metodologice de acordare a ajutoarelor, întrucât periodic, este auditat şi răspunde în faţa Birourilor executive teritoriale şi a membrilor de sindicat.

Consiliul Director al Fundaţiei